De kunst van het diamantslepen: een privétour door de indrukwekkende diamond factory van Royal Coster Diamonds
Diamanten worden beschouwd als een van ’s werelds mooiste, meest waardevolle en gewilde objecten. Toen Royal Coster Diamonds mij uitnodigde voor een privétour door hun imposante diamantenfabriek, hoefde ik daar dan ook geen twee keer over na te denken. De middag begon met een fascinerende rondleiding door de diamond factory, waarna ik werd meegenomen naar een showroom waar ik een indrukwekkende verzameling diamanten te zien kreeg – de een nog schitterender dan de ander.
Een rijke geschiedenis
Eliza Lesscher, Marketing Manager bij Royal Coster Diamonds, ontvangt me in de diamond factory, waar diamantenslijpers achter glas geconcentreerd aan het werk zijn. Ze vertelt over de rijke geschiedenis van het bedrijf, dat in 1840 werd opgericht door Moses Elias Coster. We stoppen bij een indrukwekkende replica van een kroon. ‘Deze kroon, de Koh-I-Noor, werd in 1852 door twee van Coster’s beste diamantslijpers gerestaureerd voor koningin Victoria,’ legt ze uit.
‘Nadat Ben Meier het bedrijf in 1962 overnam, vestigde Coster Diamonds zich enkele jaren later, in 1970, aan het Museumplein. In 2007 ontwikkelden we de eerste diamant met 201 facetten, inclusief patent. En in 2016 ontving Coster Diamonds de titel “Royal Coster Diamonds” van koning Willem-Alexander. Meerdere royal juwelen zijn door ons vervaardigd of gerestaureerd’.
‘Een diamant is niet altijd duur en onbereikbaar’
‘Een diamant duur en onbereikbaar? Daar vergissen mensen zich vaak in,’ onthult Eliza terwijl we verder lopen richting een showroom. ‘Uiteraard hangt het af van het type en de grootte van de diamant, maar de prijzen van een sieraad beginnen soms al bij 400 euro.’ Terwijl ik plaatsneem in de ruimte, geeft Eliza opdracht om diamanten naar de kamer te brengen. Ze worden via een luikje met luchtstroomdruk naar binnen gebracht. Wat volgt is een indrukwekkende verzameling schitterende diamanten, de één nog mooier dan de ander.
De 4 C’s
‘Waar de één meer waarde hecht aan “kwaliteit”, wil de ander juist een zo groot mogelijke diamant. In de diamantenwereld onderscheiden we de 4 C’s: Carat, Color, Clarity en Cut. Carat staat voor karaat en is het gewicht van de diamant. Hoe groter de diamant, hoe hoger het karaat en hoe hoger de prijs. Color staat voor kleur en verwijst naar de kleur van de diamant, of beter gezegd, de afwezigheid daarvan. Hoe witter de diamant, hoe zeldzamer. Clarity staat voor helderheid en verwijst naar de oneffenheden in een diamant. Een natuurlijke diamant kan imperfecties hebben. Cut betekent slijpvorm, en dat is de enige “C” waar een diamantslijper invloed op heeft. Zo bestaan er veel verschillende vormen, waaronder de briljant. Veel mensen denken dat een briljant iets anders is dan een diamant, maar dit is puur de slijpvorm. Dit is ooit zo in de volksmond terechtgekomen.’
Tours & workshops
Ik hang aan Eliza’s lippen en kijk vol bewondering naar de glinsterende diamanten die voor ons op tafel liggen. Een voor een gaan we ze bij langs. ‘We willen het graag laten zien aan mensen, want we zijn er zelf ook hartstikke gek en trots op. Het leuke is dat we er allemaal wat anders mooi aan vinden. Jouw voorkeur gaat misschien uit naar een subtiele diamant in een ketting, terwijl iemand anders de voorkeur geeft aan een zo groot mogelijke diamanten verlovingsring.’
Wil jij ook alles leren over diamanten? Dat kan door een tour of workshop te boeken via de website. Geloof me: een bezoek aan Royal Coster Diamonds blijft je nog lang bij.